Jag har såå länge nu tänkt att göra en rawfood pizza men av någon anledning får jag inte arslet ur vagnen. I lördags gjorde jag dock en nyttigare pizza till lunch som jag tänkte tipsa er om. Jag var hungrig redan när jag började laga den vilket är ett bevis på att den är snabblagad! Nästa gång blir det raw-varianten.
Här kommer några tips på hur du får en hälsosmamare och fräschare pizza – som ändå är saftig och god!
![OLYMPUS DIGITAL CAMERA]()
Den här pizzan blev laddad med skivad champinjon, rosad paprika (från burk), hackade soltorkade tomater, krämig getost och efter gräddningen även ruccola, jordgubbar och mangosås. Saftigt och gott om smaker!
Tips 1: Använd grövre mjöl och kavla olika frön över din botten. De kommer inte bara ge näring utan grymt gott tuggmotstånd.
Tips 2: Addera topping på pizzan även efteråt. Ruccola, jordgubbar och en mangosås är smarriga förslag.
Tips 3: Mangosås får du genom att mixa 1 dl mangotärningar med 1 msk vit balsamvinäger. Mums med getost och jordgubbar – även i en sallad.
Tips 4: Tänk vegetariska toppingar framför animaliska; bönor, rostad paprika, majs, soltorkad tomat (som också kan mixas till en tomatsås att breda över botten), skivade svampar, pestoklickar, frukter och nötter.
Tips 5: Skippa hårdosten och gå loss på andra ostar som getost, brie, mögelost eller fetaost – de smakar mycket och då behövs ganska små mängder.
![OLYMPUS DIGITAL CAMERA]()
Den här pizzan blev laddad med en kombination av ingredienser som jag har dille på tillsammans; crème fraîche i botten, skivat päron, krämig getost, valnötter och efter gräddning honung, rosmarin och jordgubbar. Fantastiskt gott ihop med de krispiga kanterna!
Nyttigare pizzabotten utan jästid
Dinkelmjöl och frön gör botten lite hälsosammare. Bakpulver gör att att den är klar i rekordfart! Receptet är från boken Blueberry Lifestyle.
Till 4 mindre pizzor
2 dl dinkelmjöl (jag hade bara siktat hemma)
2 tsk torrjäst
1 tsk bakpulver
2 krm salt
1,5 msk neutral olja
1 tsk honung eller agave sirap
0,5-1 dl ljummet vatten
1-2 msk linfrön eller chiafrön
1-2 msk solrosfrön
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Blada mjöl, jäst, bakpulver, salt, olja och lite vatten i taget till en smidig deg. Dela i 4 bitar och kavla ut dem till tunna bottnar på plåtar med bakplåtspapper. Strö över fröna och kavla in dem i degen så att de fastnar. Skicka in bottnarna i ugnen under ca 5 minuter på lite ”förgräddning”. Toppa sedan med valfria ingredienser och grädda ytterligare 5-10 minuter, men på 225°.
Postat i:
Nyttigt/Hälsosamt,
Recept,
Smått & gott