Quantcast
Channel: Smått & gott – en smaksak
Viewing all 63 articles
Browse latest View live

Köttfärspiroger med indisk touch

$
0
0

Det var inte igår vi åt köttfärspiroger, men tusan vad gott det är, alldeles perfekt till fredagsmyset. Enkelt är det också och passar utmärkt om man har köttfärs-sås/röra över. Jag gjorde en klassisk färsröra men smaksatte den även med garam masala (indisk kryddblandning), strimlad vitkål, russin och kokos.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prima fingerfood! Det går undan om man fuskar lite och köper smördeg på rulle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smidigt med färsk smördeg på rulle – bara att skära ut fyrkanter, toppa med röran (inte för mycket) och ”gaffla” ihop kanterna (”limma” med uppvispat ägg). Pensla med uppvispat ägg, stör över sesamfrön och skuffa in i ugnen 10-15 minuter på 225°. Jag serverade en sval och fräsch yoghurtsås med mynta, lime och honung till som ”dipsås”.

Smördeg är ju alltid godast helt nylagat när det är som frasigast, men pirogerna går ju att förbereda fram till gräddningen vilket är smidigt. Klart det funkar att värma på dem dagen efter också men de blir inte lika spröda i konsistensen utan lite degigare – kan vara värt att veta så man inte gör alldeles för många!


Postat i:Kött, Mat, Recept, Smått & gott

Mannagrynspudding & bärsylt på fruktsocker

$
0
0

Hittade en tickande bomb i kylen, en oöppnad grädde som gått ur datum för flera dagar sedan. Det är så trist att kasta mat så efter en snabbkoll i skafferiet så rafsade jag ihop en manngrynspudding med vaniljsmak (och grädden var det inget fel på!). Puddingen är ganska lik Ålandspannkakan men lite äggigare i smaken och så är den gjord utan vetemjöl. Passade också på att rensa frysen på bär och kokade mig en blandad bärsylt på fruktsocker (med gott resultat).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Har varit så sugen på Risifrutti en längre tid nu men jag VET ju att jag bara kommer tycka det är för sött och ångra mig efteråt. Jag lägger mycket hellre kaloriintaget på hemgjorda bakverk än överdrivet söta köpta mellanmål. Det är inte ofta det slinker ner smaksatt yoghurt eller smaksatta mellanmål som kvarg, Risifrutti, Keso eller liknade även om jag i affären kan gå och sukta lite efter det. Det blir mest för provsmakning då och då förstås.

Hemlagad mannagrynspudding är som en blandning av ostkaka och ugnspannkaka, typ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mannagrynspudding med vanilj

Milt, snällt och lite äggigt smakar denna fasta men inte stabbiga mannagrynspudding. Vill du så smaksätt med lite nystött kardemumma!

en klick smör

4 dl mjölk

1 dl grädde

1 dl mannagryn

2 krm salt

0,75 msk fruktsocker (eller 1 msk strösocker)

1 tsk vaniljsocker

1 krm äkta vaniljpulver

2 ägg

lite råsocker till ytan

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.

Smält smöret i en kastrull och låt mjölken bli varm. Vispa ner mannagryn, salt, socker och vanilj och koka till en gröt (under omrörning) under några minuter. Rör ner äggen och häll smeten i en liten form, gärna klädd med bakplåtspapper. Strö över ett tunt lager råsocker och grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter tills ytan fått fin färg och stannar när du skakar formen. Låt svalna. Servera gärna med sylt och grädde.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bärsylt med fruktsocker och vanilj

Det är verkligen gott att koka egen sylt på blandade bär. Det bästa är att man kan koka sylten med mycket  mindre socker än vad köpt innehåller vilket bara gör den godare och mer smakrik. Fruktsocker har lägre GI än vanligt socker och är sötare, så man kan minska mängden med 1/3 vid användning. I vanliga fall kokar jag tjock sylt på bär och syltsocker – och då brukar jag ta hälften så mycket socker som bär i vikt och koka 20-30 minuter. En remsa citronskal eller lite vaniljpulver/vaniljstång är helt klart favoritsmaksättarna!

1 burk

600 g blandade bär (jordgubbar, hallon, lingon, svarta vinbär, körsbär)

200 g fruktsocker

1 krm äkta vaniljpulver

Gör så här:

Tina gärna bären lite om de är frysta. Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och koka till en sylt under 20 minuter. Rör då och då i botten så det inte bränner vid. Låt svalna en aning och häll upp i rengjord burk. Förvara i kylen.


Postat i:Bakverk & dessert, Frulle, brunch & mellis, Pannkakor & våfflor, Recept, Smått & gott

Färsfylld limpa

$
0
0

DSC_1440

En annan typ av varma mackor. Färsfylld och gratinerad limpa är definitivt ett kul alternativ till klassikerna. Varmt och frasigt bröd med saftig och kryddig fyllning. Nästa gång blir det med en helt annan typ av fyllning, här är det ju nämligen lätt att jobba med fantasin!

How to?

Skär ”locket” av en ljus limpa och gröp ur innanmätet, lämna en kant och botten på 1-2 cm. (Just till den här fyllningen åt jag upp innanmätet med smör..men till en annan fyllning kan det vara gott att blanda ner det).

Fyll brödet med välkryddad köttfärsröra upp till kanten och toppa med en blandning av 100 g naturell färskost, 1 dl crème fraîche paprika chili och ca 1 dl riven ost. Bred smör på insidan av locket och lägg det överst.

Klä in limpan i aluminiumfolie och grädda det i ca 30 minuter på 200°.

Gott till en enkel soppa eller som ett matigt mellanmål eller enkel lunch!

Lite meckiga är de allt att äta så ha papper och bestick nära till hands :)


Postat i:Kött, Mat, Recept, Smått & gott

Ostbullar med honung & nötter

$
0
0

Det här otroligt smarriga receptet har jag knyckt från min kompis Charlotta inne på Matrepubliken – där man alltid hittar inspiration till goda vegetariska recept.

DSC_1575

Prova!

Ostbullar med honung och nötter

Fantastisk goda, saftiga, vegetariska och fulla av smak. Konsistensen är väldigt lik köttbullar. Hippa i en wrap, pitabröd, till en grynsallad tillsammans med en fräsch yoghurtsås (som jag skulle smaksätta med lime och mynta) eller bara som ett tilltugg.

4-6 portioner

3 dl riven smakrik ost
1 dl hackade valnötter (eller blandade nötter)
2 dl ströbröd (mixade knäckebröd fungerar utmärkt)
3 ekologiska ägg
1 salladslök (eller 0,5 gul lök eller en bit purjolök)
2 tsk garam masala (indisk kryddblandning)
1 tsk mald koriander
1 liten röd chili (eller 1 tsk sambal oelek)
smör att steka i
25 g skalade pistagenötter
1 matsked honung
Ev salt och peppar
Gör så här:
Blanda ost, ströbröd, finhackad salladslök och kryddor i en bunke. Tillsätt äggen och forma sedan smeten till bollar och stek dem gyllenbruna i smör. Tillsätt honung och pistagenötter och rulla runt bullarna i stekpannan.

 


Postat i:Recept, Smått & gott

Auberginerullar med getost

$
0
0

Nu ska ni få tips på en mumsig vegetarisk auberginerulle som jag åt häromdagen med goda tillbehör.

DSC_2434

Det är inte svårare än så här; skiva aubergine på längden i ca 0,5 cm breda skivor. Stek mjuka i olja/smör, salta, peppra och krydda gärna med din favoritkrydda, exempelvis rosmarin. Bred över ett lager bredbar getost på skivorna och rulla ihop. Gillar du inte getost kan du prova (smaksatt) färskost. Skjutsa in rullarna i ugnen på 200-225° några minuter tills osten mjuknar/smälter en aning. Rullarna blir verkligen saftiga och goda. Jag ska prova toppa med hackade valnötter nästa gång och droppa över en aning honung.

DSC_2433

Vitlöksbröd är aldrig fel! Jag blandar mjukt smör med pressad vitlök, hackad kruspersilja, finriven parmesan, salt och peppar, lite på känsla. Breder smöret på ljust bröd och skickar in i ugnen på samma grad som ovan, tills kanterna får färg, det tar bara några minuter och bröden ska självklart ätas rykande varma och frasiga.

DSC_2438

Goda tillbehör är krämig avokado, ugsnrostad sötpotatis och ugnsbakade söta kocktailtomater. Inte alls torrt om du trodde det, saftigt och gott!


Postat i:Mat, Nyttigt/Hälsosamt, Recept, Smått & gott, Vegetariskt

Nyttigare pizza

$
0
0

Jag har såå länge nu tänkt att göra en rawfood pizza men av någon anledning får jag inte arslet ur vagnen. I lördags gjorde jag dock en nyttigare pizza till lunch som jag tänkte tipsa er om. Jag var hungrig redan när jag började laga den vilket är ett bevis på att den är snabblagad! Nästa gång blir det raw-varianten.

Här kommer några tips på hur du får en hälsosmamare och fräschare pizza – som ändå är saftig och god!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den här pizzan blev laddad med skivad champinjon, rosad paprika (från burk), hackade soltorkade tomater, krämig getost och efter gräddningen även ruccola, jordgubbar och mangosås. Saftigt och gott om smaker!

Tips 1: Använd grövre mjöl och kavla olika frön över din botten. De kommer inte bara ge näring utan grymt gott tuggmotstånd.

Tips 2: Addera topping på pizzan även efteråt. Ruccola, jordgubbar och en mangosås är smarriga förslag.

Tips 3: Mangosås får du genom att mixa 1 dl mangotärningar med 1 msk vit balsamvinäger. Mums med getost och jordgubbar – även i en sallad.

Tips 4: Tänk vegetariska toppingar framför animaliska; bönor, rostad paprika, majs, soltorkad tomat (som också kan mixas till en tomatsås att breda över botten), skivade svampar, pestoklickar, frukter och nötter.

Tips 5: Skippa hårdosten och gå loss på andra ostar som getost, brie, mögelost eller fetaost – de smakar mycket och då behövs ganska små mängder.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den här pizzan blev laddad med en kombination av ingredienser som jag har dille på tillsammans; crème fraîche i botten, skivat päron, krämig getost, valnötter och efter gräddning honung, rosmarin och jordgubbar. Fantastiskt gott ihop med de krispiga kanterna!

Nyttigare pizzabotten utan jästid

Dinkelmjöl och frön gör botten lite hälsosammare. Bakpulver gör att att den är klar i rekordfart! Receptet är från boken Blueberry Lifestyle.

Till 4 mindre pizzor

2 dl dinkelmjöl (jag hade bara siktat hemma)

2 tsk torrjäst

1 tsk bakpulver

2 krm salt

1,5 msk neutral olja

1 tsk honung eller agave sirap

0,5-1 dl ljummet vatten

1-2 msk linfrön eller chiafrön

1-2 msk solrosfrön

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°.

Blada mjöl, jäst, bakpulver, salt, olja och lite vatten i taget till en smidig deg. Dela i 4 bitar och kavla ut dem till tunna bottnar på plåtar med bakplåtspapper. Strö över fröna och kavla in dem i degen så att de fastnar. Skicka in bottnarna i ugnen under ca 5 minuter på lite ”förgräddning”. Toppa sedan med valfria ingredienser och grädda ytterligare 5-10 minuter, men på 225°.


Postat i:Nyttigt/Hälsosamt, Recept, Smått & gott

Lättsockrad jordgubbssylt & sockerfri jordgubbssylt

$
0
0

Jordgubbslandet på Åland levererar i år till hela familjens lycka! Efter många portioner jordgubbar med glass och kolasås, jordgubbar med grädde, jordgubbar med gräddmjölk och vaniljsocker och jordgubbar till granola och yoghurt så fick det bli dags för sylt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Och jag gör det enkelt för mig; jag väger upp den mängd gubbar jag vill göra sylt på och tillsätter 1/3 syltsocker av gubbarnas vikt. (Exempelvis 450 g gubbar och 150 g syltsocker).

Det går också precis lika bra att koka med 1/4 socker av bärens vikt. Koka gärna i 15 minuter så blir sylten lagom fast.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lättsockrad jordgubbssylt

Det behövs absolut inte mer socker än så här, sylten blir tillräckligt söt och god och konsistensen lagom fast. (Dock inte som marmelad!). Smaksätt gärna med vanilj eller citron som variation.

Valfri mängd snoppade jordgubbar i vikt

1/4 eller 1/3 syltsocker av jordgubbarnas vikt

Gör så här:

Koka till en sylt under 10-15 minuter. Skumma av vid behov. Mixa slarvigt med mixer. Häl upp i rengjorda burkar. Förvara i kyl.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det går även att göra sylt utan socker! Det smakar förstås inte likadant eller lika sött men är mycket hälsosammare. Dadlar ger sötma och chiafrön konsistens. Säkerligen gott att göra på andra bär också – om inte godare på exempelvis hallon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sockerfri jordgubbssylt

Vill man skippa sockret helt så har jag snappat upp ett recept på sylt här med dadlar och chiafrön. Det smakar förstås inte som söt sylt – det tror jag ni kan räkna ut men det är ett gott och hälsosammare alternativ att toppa morgongröten med. Hållbarheten blir förmodligen lite lidande så försök förtära den inom några dagar/en vecka.

250 g snoppade jordgubbar

0,5 dl vatten

4 färska, urkärnade dadlar

en nypa vaniljpulver

lite citronsaft

1 msk chiafrön

Gör så här:

Koka gubbar, vatten, dadlar och vaniljfrön i ca 5 minuter. Mixa slätt med stavmixer och rör ner chiafrön. Smaka av med citronsaft. Låt svalna och förvara i kylen.


Postat i:Recept, Smått & gott

Varmrökt laxsallad med god sås

$
0
0

Den här goda salladen skulle jag kunna leva på hela sommaren lång. Så fasligt smarrig! Varmrökt lax är helt klart en stor fiskfavorit och godast är den ju på Åland….. :)

Salladen i sig kräver knappast en genomgång men jag tänkte tipsa om att toppa det hela med smör- och dillslungad nypotatis (glöm inte salta) och så en gräddig gravlaxsås som du enkelt vevar ihop. Prima semestermat!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Blanda gravlaxsås med vispad grädde och nyklippt dill efter smak – det blir en prima sås till vilken laxbit som helst. Busenkelt, gott och en godkänd genväg att ta i köket, t.o.m. för mig. Inte den magraste såsen direkt, men är det semester så är det.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smaklig spis!


Postat i:Fisk, Mat, Recept, Smått & gott

Saltrostade mandlar & tryffelpasta

$
0
0

Receptet på saltrostade mandlar fifflade jag med för ungefär ett år sedan. Först på tredje försöket tyckte jag att jag fick till rätt salthalt och var tillslut så less på mina mandlar att jag struntade i att posta inlägget. Men så dök de upp i minnet igen och jag fick idén att använda dem i en pastarätt, jag ska visa hur!

Först mandlarna, de här salta mandlarna är goda som snacks eller att toppa pasta eller sallader med.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saltrostade mandlar

Enkla och snabbt tillverkade. Hur salta du vill ha dem är förstås upp till dig. Jag väljer en lättsaltad touch, det gör dem mer gångbara.

100 g (1,5 dl) sötmandel med skal

0,5 dl vatten

ca 0,5 tsk salt

Gör så här:

Häl vatten och salt i en stekpanna. Kasta ner mandlarna när vätskan kokar och rör om tills allt vatten har dunstat bort och saltet lägger sig runt mandlarna. (Det går på nolltid!).

 

Nu pastan, ett tips på en god och enkel rätt toppad med mandlarna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tanken var att jag skulle använda tagliatelle och gosa till den med härligt smör, salt och tryffeloja. Men så slutade det med att jag köpte pastakuddar – (Triangoli Karljohansvamp & Tryffel ICA Selection). Jag knaperstekte bacon, smörstekte kantareller och repade färsk timjan. Och så blandade jag allt i det goda stekfettet och toppade med mandlarna och pecorinoost.Mums!

En rätt som är väldigt enkel att utveckla med lök, ruccola, grönsaker, annan ost, grädde, olja…..


Postat i:Recept, Smått & gott

Ljuvlig tomatpaj

$
0
0

Den här ljuvligt frasiga och smöriga pajen med söta tomater måste ni bara prova..underbar som tilltugg!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Söt lök och söta tomater blir en ljuvlig kombination på frasig smördeg. Ren lycka blir det tillsammans med färsk timjan, honung och getost.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ljuvligt tomatpaj

Frasig och smörig botten som toppas med karamelliserad lök och söta tomater i gott sällskap av getost.  Njut i lagom stora portioner, förslagsvis som tilltugg, snack eller förrätt – det blir för mastigt att äta sig mätt på denna kombination. Den här pajen ska serveras nygräddad!

2-4 små portioner

2 ark smördeg (a 12,5 cm x 12,5 cm)

några matskedar naturell färskost

1 näve riven hårdost

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

smör att steka i

1 msk strösocker

1 msk vit balsamvinäger

10 körsbärstomater

flingsalt, getost, färsk timjan och flytande honung att toppa med

Gör så här:

Sätt ugnen på 200° varmluft eller  225° vanlig ugnsvärme.

Tina smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Nagga degen lätt, speciellt 1 cm runt kanterna. Blanda ihop färskost med riven hårdost och bred det över degplattorna.

Hacka lök och vitlök och stek mjuka i smör utan att de tar färg. Häll i socker och vinäger och tillsätt skivade tomater (skär varje tomat i tre skivor). Låt fräsa på medelvärme tills vätskan i pannan reducerats. Fördela tomatfräset på smördegsplattorna, strö över flingsalt och skjutsa in i ugnen i 20-30 minuter.

Toppa med smulad getost, färsk timjan och ringlad honung. Grädda ytterligare några minuter och servera genast.


Postat i:Mat, Recept, Smått & gott, Vegetariskt

Tunnbrödschips

$
0
0

Försöker du hålla tassarna borta från onyttiga chips? Prova hemlagade tunnbrödschips i stället. Allt du behöver är tunnbröd, (smör), riven ost och kryddar. Klart på ca 8 minuter i ugnen. Galet smarriga och inte onyttigare än en ljus ostmacka. ;)

Kantbitarna blir lite krispiga medan mittenbitarna blir lite mjukare och segare. Alla lika goda. Det fiffiga här är att du enkelt får olika smak på ”chipsen” genom att variera kryddorna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pensla mjuka tunnbröd med lite smör. (Inte ens nödvändigt!). Riv över smakrik hårdost och toppa slutligen med valfria kryddor och ev lite flingsalt. Cayennepeppar, örtkryddor Provencale och vitlökssalt blev mina val. Godast var nog variationen faktiskt! Grädda i ca 8 minuter i 200 grader. Låt svalna lite och klipp i rutor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 


Postat i:Recept, Smått & gott

Grönkålschips

$
0
0

Jag försöker undvika att äta potatischips allt för ofta. Men de hör ju till mina favoriter bland salta snacks. Har du inte provat de betydligt mer hälsosamma grönkålschipsen så är det nog dags nu!

Enkelt är det också och du slipper fritera.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Varsam hantering gäller, de här chipsen är otroligt spröda!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag smaksatte med olivolja och örtsalt, men lite chili eller örtkryddor är knappast fel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Så här gör du!

Tvätta färsk grönkål och torka bladen helt torra (viktigt för att de ska bli krispiga). Riv isär grönkålen i mindre blad och kasta mittensjälken. Lägg ner bladen i en plastpåse, tillsätt lite olivolja och örtsalt (el valfri krydda samt salt) och skaka påsen och massera in oljan så den täcker varje blad. Fördela grönkålen på en plåt med bakplåtspapper (inte för tätt el ovanpå varandra) och låt dem bli krispiga i ugnen i 150-175° i runt 15 minuter. De är klara när de får lite färg och känns torra och spröda.


Postat i:Nyttigt/Hälsosamt, Recept, Smått & gott

Rostad blomkål

$
0
0

Prova den här rostade blomkålen, den är magiskt god som tillbehör, i en sallad eller att toppa en god soppa med. Fraset i botten på pannan smakar kryddig lyx!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den är inte klurigare än så här: Skölj en hel blomkål eller buketter och kör dem i mikron på fullt fräs i ca 5 minuter. (Det kortar tiden i ugnen!). Bred ut buketterna på en plåt, ringla över olja och krydda med malen spiskummin, gurkmeja, garam masala och flingsalt. Blanda runt. Finriv parmesan över hela härligheten och toppa eventuellt med panko (ströbröd). Skjutsa in i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter. Klart att servera. Yammey!


Postat i:Recept, Smått & gott

Raw bärsylt

$
0
0

Det här smarta tipset hittade jag i ICA:s tidning buffé; raw bärsylt. En sylt du slipper koka eller söta med socker. Lösningen heter chiafrön. Supersmart tycker jag och sylten är grymt god!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Raw bärsylt

Välj dina favoritbär till den här underbara och enkla sylten helt utan socker och större ansträngning, det är bara att mosa ihop och låta fröna göra jobbet för konsistensen. Konsistensen blir som vanlig sylt.

1 burk

225 g bär (jag tog tinade hallon och jordgubbar från frysen)

2 msk chiafrön

2 msk agave sirap

1 krm vaniljpulver

Gör så här:

Mosa ihop samtliga ingredienser till en sylt, eller mixa den om du vill ha den slät. Låt den stå till sig i kylen minst 1 timme. Hållbar upp till en vecka i kylen.


Postat i:Nyttigt/Hälsosamt, Recept, Smått & gott

Cashewfrikadeller

$
0
0

Idag blir det vegetariskt till middag och jag tänkte bjuda er på riktigt goda cashewfrikadeller. Receptet hittade jag på Coops hemsida.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lite kall yoghurtsås är inte fel till. Lime och honung samt sweet chilisås blev mina val den här gången.

Ugnsrostade rotfrukter toppade med flingsalt, honung, getost och cashewnötter gjorde också sällskap på tallriken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Om jag skulle variera det här receptet så skulle jag prova mandel istället för cashew och byta ut koriander mot en annan färsk krydda – som basilika.

Cashewfrikadeller

Fasta och matiga i konsistensen utan att bli torra. Goda och smakrika! Servera som ett tilltugg med dipsås, vik in dem med annat gott i en wrap, toppa dem över en matig sallad eller servera dem med mos och kall sås.

ca 3 portioner

100 g naturella cashewnötter

1,5 dl ströbröd (inte panko)

3 ägg

0,5 gul lök

1-2 vitlöksklyftor

1,5 dl finriven ost

1 kruka koriander (1 dl finhackad)

0,5 röd chili (min tillsats)

1 tsk salt

1 liter vatten

2 grönsaksbuljongtärningar

smör/olja att steka i

Gör så här:

Mixa nötterna fint i en matberedare. Blanda dem med ägg och ströbröd i en bunke.

Skala och riv lök och vitlök på ett rivjärn eller finhacka dem. Vänd ihop nötblandningen, lök, vitlök, ost, koriander, ev hackad chili och salt. Blanda till en jämn, fast smet och forma små bollar, de sväller vid tillagningen.

Koka upp vatten och buljongtärningar. Sjud bollarna 5–7 min och häll av dem i ett durkslag. Värm smör och olja i en stekpanna och stek bollarna ca 3 min tills de fått fin färg.


Postat i:Mat, Smått & gott, Vegetariskt

Peanut Butter Dressing

$
0
0

Den här dressingen är grym att servera till en grov sallad på bakade rotfrukter, kokosflakes, vita bönor, färsk koriander, torkad mango el banan och lite salta jordnötter. Ett gott veggie tips!

Receptet är hämtat men en aning redigerat från boken Blueberry ”Food for Thought” av ulrika Holm.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den här dressingen är verkligen en ny favorit och lyfter vilken tråkig sallad som helst!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Peanut butter dressing

Krämigt flytande dressing med smak av jordnötter, kokos, ingefära och vitlök. Outstanding!

1 liten burk/4 portioner

4 msk vatten

2 msk jordnötssmör  (mixa salta jordnötter till en massa, tillsätt lite olja och mixa krämigt)

2 msk kokosolja (gärna med kokossmak)

2 tsk tamari el Kikkoman soja

1 tsk sambal oelek

1 tsk malen ingefära el ca 1 cm färsk ingefära

1 vitlöksklyfta (valfritt – det blir gott utan också)

Gör så här:

Mixa samtliga ingredienser till en slät dressing under ca 1 minut.


Postat i:Recept, Smått & gott, Vegetariskt

Svampfyllda, baconinlindade korvbröd

$
0
0

Har velat testa det här i flera år men aldrig riktigt fått ändan ur vagnen. Efter lite korvgrillning på Valborg hade jag korvbröd över och äntligen dök ett bra tillfälle upp att prova.

Jag hade svamp hemma och gjorde en champinjonstuvning (torrstek skivad svamp tills vätskan försvinner, tillsätt lök och smör och låt fräsa, addera grädde, crème fraîche, svampbuljongtärning, svartpeppar och ev någon färsk ört och låt puttra på några minuter), fyllde korvbröd med stuvningen, rev över ost och lindade in bröden i bacon. Det här fick gratinera på 200° varmluft i ca 20-25 minuter – tills baconet fått färg och blivit krispigt. Serverades med sallad och iskall mjölk.

Blev barnsligt gott kan jag meddela. Brödet blev inte fullt så krispigt som jag hade hoppats på men det beror säkert på val av fyllning och hur länge man gräddar dem. Struntar man i baconet runt om kommer brödet förstås få frasigare yta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tips!

* Fyll korvbröden med köttfärsröra, kyckling/curryröra, smaksatt färskost/mjukost, blandade ostar och nötter, dina favoritpålägg…. – ja tänk ”pizza” och använd fantasin helt enkelt!

* Räkna med att det går åt 2 skivor bacon per bröd. (1 pkt bacon brukar innehålla 8 skivor).

* Prova slänga bröden på grillen i sommar.

Lycka till!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Postat i:Mat, Recept, Smått & gott

Lavendeldressing

$
0
0

Måste bara tipsa er om en urgod dressing som fungerar fint till sommarens käk, såsom kyckling, sallad eller lax exempelvis. Kall lavendeldressing. Det är inte svårare än att blanda crème fraîche (eller tjock fet yoghurt) med rivet citronskal och saft, lite färska el torkade lavendelblommor, honung, salt och peppar. Låt stå en stund och mogna och servera! Annorlunda men fräscht och otroligt gott.

Så här såg min urgoda middagstallrik ut för ett tag sedan. Grillad lax, grillad citron (prova – den blir söt och god!), halloumi- och bulgursallad med färsk aprikos, pinjenötter, ruccola och lite citronolivolja och vinäger. Och så lite bönor från det egna landet och sist men inte minst, lavendelkrämen som höjde allt!

Halloumin blir förresten allra saftigast och godast om man inte grillar den för hårt och länge. Ett tips bara.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Postat i:Recept, Smått & gott

Tortillachips

$
0
0

Har du tortillabröd över sedan en tacomiddag så tycker jag du ska göra chips av dem. Det är så infernaliskt gott! Vet ni de där tunnbrödshipsen man kan köpa? De som är våldsamt goda men hutlöst dyra? De här smakar likadant och kostar inte många pengar att göra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Precis som med potatischips så är det svårt att bara ta en, men man blir iaf nöjd lite snabbare än med klassiska chips för de här mättar bättre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det blev inte många foton tagna när lilla klåfinger själv ville provsmaka, haha!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det var inne hos min vän Charlotta på Matrepubliken som jag såg idén till dessa godingar. Omedelbums rusade jag ut i köket, plockade fram tortillabröd ur frysen, tinade dem i mikron och satte igång!

Tortillachips

Fantastiskt goda snacks som blir klara på nolltid. Ha inte köksfläkten på under tiden du friterar men ha ett lock nära till hands – för att kunna kväva eventuell eld. En termometer är toppen att ha, temperaturen åker gärna upp och ner man friterar.

tortillabröd

neutral olja (raps eller solros)

flingsalt eller örtsalt

Gör så här:

Klipp till tortillabröden i önskvärda bitar, jag körde på små trianglar. Hetta upp några cm olja i en (liten) kastrull till 160-180 grader. Fritera brödbitarna (ett litet gäng i taget) gyllene i några minuter. Låt dem rinna av på papper och smaksätt med salt. Redo att servera när de svalnat!


Postat i:Recept, Smått & gott

Varma tortillastubbar

$
0
0

Kalla tunnbrödssnittar i olika kombinationer har vi väl alla provat. Men när jag blev bjuden på varma snittar med smak av ost och skinka så frågade jag mig själv varför det här inte har slagit mig tidigare? Det här inlägget har länge legat och lurat i arkivet och nästan glömts bort, dags att damma av det nu!

De är jättegoda som tilltugg eller att servera till en soppa. Dagens variant är en klassisk ost- och skinkrulle men nästa gång provar jag svamp, ost och persilja. Använd fantasin för att göra just din favoritfyllning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fraîche, Dijon, rökt skinka, vällagrad ost, cayenne och oregano är en klassisk blandning som fungerar lika bra för stora som för små. Men skippa cayennepeppar för känsliga munnar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Varma tortillastubbar

Goda kalla, men godast ugnsgratinerade! Krämig röra med fart på gör dessa lättlagade snittar till en favorit.

10 st

2 stora runda tortillabröd (mjukt tunnbröd går också bra att använda)

1 dl crème fraîche

1 tsk Dijon senap

1 dl riven smakrik ost

100 g välrökt tärnad skinka

pizzakrydda eller oregano samt cayenne efter smak

uppvispat ägg att pensla med

Gör så här:

Blanda samtliga ingredienser till en röra. Bred röran på tortillabröden och rulla ihop från långsidan till en tajt rulle. Skär försiktigt i snittar med en vass kniv. Ställ dem på en plåt med bakplåtspapper, pensla med uppvispat ägg och grädda i ca 10 minuter på 200° eller tills de har fått lite färg och osten börjar smälta.

Servera ljumna. Blir de stående framme en stund gör det absolut ingenting – de är nästan lika goda rumstempererade.


Postat i:Recept, Smått & gott
Viewing all 63 articles
Browse latest View live